företag
Nyheter

Så skaffar du F-skattsedel och FA-skattsedel

När du ska driva företag och ska göra det i form av enskild näringsverksamhet, eller i en annan företagsform så är det som så att då måste du se till att skaffa dig antingen en F-skattsedel eller en FA-skattsedel. Formen på företaget är det som avgör vad det är du ska ha. Då vi vill ge dig goda råd för företagande, så ska vi berätta lite mer om vad detta är och hur du skaffar det!

Att ha F-skattsedel eller FA-skattsedel är som ett slags bevis på att du är godkänd för att på egen hand betala in skatt samt sociala avgifter. Det när någon anlitar dig för ett jobb eller uppdrag. Ansvaret ligger alltså på dig och inte dina kunder.

Hur ansöker jag om F-skattsedel?

En ansökan om F-skattsedel, den gör du hos Skatteverket. För att kunna få F-skatt så måste du bedriva en näringsverksamhet eller ha för avsikt att börja bedriva näringsverksamhet. Du måste även ha lämnat in alla dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter.

F- eller FA-skattsedel?

Det skiljer sig en del åt mellan F-skattsedel och FA-skattsedel. Är det så att du har ett annat jobb och är anställd av någon, men på sidan om vill kunna bedriva en näringsverksamhet, så kan du bli godkänd för F-skatt med villkor, alltså FA-skatt. Då ska du skatta med en kombination av F- och A-skatt. Din arbetsgivare är den som betalar in skatten från din anställning, alltså din A-skatt. Det är du själv som ska betala in skatt från din näringsverksamhet, alltså F-skatt.

När du gör en ansökan om att få F-skatt, så måste du till Skatteverket ange vad för resultat du räknar med att ditt företag kommer att göra. Du får då en preliminärskatt att betala, som baseras på alla inkomsterna. Bland annat företagsresultatet, om du har någon anställning eller kapitalinkomster

Hur lång tid tar det att få F-skatt?

Efter att du har ansökt om att få F-skatt, så brukar det ta mellan tre och sex veckor för Skatteverket att ge dig besked om du har godkänd för F- eller FA-skatt. Dock är det så klart att det kan variera, beroende på hur svår din ansökan är, eller hur mycket Skatteverket har att göra. Du bör även se till att fylla i din ansökan så komplett du kan, för måste du komplettera, så kan det ta längre tid att få din F- eller FA-skattsedel.

Så påverkas din deklaration av F-skatt

Något som kan vara bra att veta och är goda råd för företagande, det är att din egen privata ekonomi, den kommer att påverkas av att du startar enskild firma. När du ska göra din privata deklaration så måste du även se till att deklarera ditt företag. Det ska du göra på en särskild blankett. Det kan göras på en fysisk blankett eller en eller e-blankett. Sedan så kan din F-skatt även påverka den tidpunkt du får tillbaka eventuell skatteåterbäring.

En annan bra sak att veta, det är att juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag ses som, de är per automatik godkända för F-skatt. Det eftersom det ingår i företagsformerna.

Kommentarer inaktiverade för Så skaffar du F-skattsedel och FA-skattsedel